top of page
Business newspaper pages_edited.jpg

Top 10 journalistieke producties

De verkeerde instapkoers van de gulden in de euro. (wereldprimeur)

De Nederlandse munt werd tegen een te lage koers ingewisseld voor de euro. Daardoor ontwikkelde Nederland zich als een goedkoopte-eiland. Huizenprijzen waren na de introductie van de euro voor kopers in het buitenland laag en stegen daarna door de toenemende vraag sneller dan ooit. De inflatie schoot verder omhoog. De gulden werd vijf procent of iets meer ondergewaardeerd. Dat  joeg de al hoge inflatie verder op. Rapporten van ABN AMRO en Citibank uit 1998 waarschuwden ervoor, maar die werd door de Nederlandse regering en Europese partners om politieke redenen ontkend. Men wilde niet heronderhandelen over de euro koersen, die in 1999 waren vastgesteld.  Oorzaak van de sterke gulden was dat de mark werd verzwakt door de Duitse eenwording, waarbij de Ost-mark zonder koersaanpassing werd opgenomen in de mark. Op 30 april 2005 erkende De Nederlandse Bank in Het Parool en alle GPD-bladen wel verkeerde instapkoers. 


Het Reformatorisch Dagblad en alle GPD-bladen, waaronder de Leeuwarder Courant en De Gelderlander, drukten de internationale primeur correct af. Alleen bij Het Parool ontstonden onjuistheden bij het herschrijven van de voorpagina-tekst door de vrijdagnachtredactie. 


Het Parool 30 april 2005.

Reformatorisch Dagblad, De Leeuwarder Courant, en andere GPD-bladen, 30 april 2005.

De laatste stuiptrekkingen van vliegtuigbouwer Fokker. (analyse)

De vliegtuigfabriek Fokker op Schiphol-Oost werd na de oorlog in het kader van de Wederopbouw - geleid door de Commissie Tromp en scheepsbouw-hoogleraar Van der Maas - gekozen werd sleutel-industrieën op te bouwen, zoals Fokker en staalfabriek Hoogovens. Aan dat beleid kwam een einde door het RSV-debacle, waarna de aandeelhouder  aan het roer kwam te staan. Aan een mogelijke beurscrash werd niet gedacht. 


Nederland 

(Het Parool 1996)

Amsterdam heeft Joden erfpacht en boetes voor late betaling in rekening gebracht over de jaren die zij doorbrachten in concentratiekampen of in onderduik. (primeur)

Amsterdam heeft Joden erfpacht laten betalen over de jaren dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in  strafkampen of in de onderduik zaten. Ook werden boetes uitgedeeld over die jaren, wegens niet- of late betalingen. Het schandaal kwam aan het licht toen studenten en vrijwilligers het archief van het voormalig grondbedrijf Oga (Ontwikkeling en Grond Amsterdam) opruimden en digitaliseerden. Nadat Amsterdam de kwestie zo’n twee jaar onder de pet hield wilde een vrijwilliger praten met Het Parool.

 

(Samen met Hanneloes Pen)

Het Parool, 30 maart 2013 

Halvering chemo na operatie darmkanker met uitzaaiingen dicht bij lymfeklieren. (primeur)

Een halvering van de chemokuur voor kankerpatiënten met uitzaaiingen naar de lymfeklieren blijkt net zo effectief als een therapie van zes maanden. Tot deze slotsom komen Amerikaanse artsen na een internationaal onderzoek, waarvan de uitkomsten in de zomer (2017) op een jaarlijks congres van kankerspecialisten (Asco)  in Chicago bekendgemaakt zijn. Nederlandse artsen en collega’s bezochten het congres en besloten onmiddellijk de kuren in Amsterdamse ziekenhuizen AvL, AMC en het OLVG 

 te halveren tot drie maanden. Betrokken is het Amerikaans National Cancer Institute (NCI).

 

26 september 2017 Het Parool

Tientallen monumenten in  Amsterdam blijken geen monument te zijn. (onthulli)

Amsterdam heeft tientallen panden binnen de grachtengordel op de monumentenlijst staan die geen monumenten zijn. Het blijken reconstructies, nieuwe panden, waar niets monumentaals aan is. Ze zien er alleen maar oud. Volgens de regels van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) zijn het gebouwen die nooit als monument aangemerkt hadden mogen worden. Ze zijn ten onrechte op de monumentenlijst komen te staan. Deze ‘valse’ op ‘nep’-monumenten vormen een internationaal schandaal. De Rijksdienst, de RCE, wil de panden ook niet van de monumentenlijst halen. Het Amsterdams gemeentebestuur zit de kwestie in zijn maag.

 

Het Parool, 16 maart 2015

Nederland een revaluatie van de Duitse Mark met 5,5 procent niet volledig. (primeur)

Op 21 maart 1983 besloot Nederland een revaluatie van de Duitse Mark met 5,5 procent niet volledig te volgen. De gulden revalueerde, tegen de wens van bankpresident Wim Duisenberg en directeur buitenland van De Nederlandsche Bank, André Szász slechts 3,5 procent ten opzichte van de mark. Ofwel, de gulden steeg jegens munten als de Franse franc, maar devalueerde 1,5 procent ten opzichte van de Duitse munt. Daardoor werd het vertrouwen van de financiële markten in koppeling van de gulden aan de mark geschaad. Nederland moest jarenlang met een hogere rente de nationale munt op koers houden. Die hogere rente heeft het bedrijfsleven volgens de Rabobank miljarden gekost.

Het slechts deels volgen van de revaluatie van de Duitse mark was een blunder van jewelste van premier Ruud Lubbers, econoom, en, in diens kielzog, minister Jan de Koning van sociale zaken. Duisenberg en Szász waarschuwden hen tegen monetaire gevolgen. Financiële markten zouden het zien als het ter discussie stellen van de koppeling van de gulden aan de mark. Het pleidooi van De Nederlandsche Bank niet te morrelen aan het anker van het Nederlandsche monetaire beleid werd in de wind geslagen.

Lubbers en De Koning waren bevreesd voor de economische gevolgen van een sterke munt in een tijd van massawerkloosheid. Pijnlijk was ook dat het besluit van Lubbers en De Koning in strijd was met de strikte onafhankelijkheid van De Nederlandsche Bank (DNB). Lubbers negeerde de waarschuwingen van DNB en Duisenberg zweeg. De bankpresident voorkwam zo dat het conflict naar buiten kwam, waardoor DNB en de gulden extra imagoschade zouden oplopen.

Het Parool 07-09-1994

Het risico van de bouw van de Noord-Zuidlijn. (reportages)

Op 19 juni 2008 verzakten de zeventiende eeuwse monumentale Amsterdamse wevershuisjes van Philip Vingboons ruim 23 centimeter. De nummers 20-26 werden verwoest. Oorzaak was een lekkage in de damwand van de Noord/Zuidlijn, een mogelijkheid waar ingenieur, tevens fundering expert, Victor de Waal en andere critici in Het Parool op hadden gewezen. De metro reed direct onder de oude monumentenstad, dwars door de grachtengordel en de oude binnenstad met een station naast de Waag. Op 10 september 2008 gebeurde het nog een keer, opnieuw door een gat in de damwand. Wethouder Herrema trad af. De bouw van de Noord/Zuidlijn kostte ruim 3,1 miljard euro. Bouwers schatten het risico op verzakkingen minimaal, maar in Keulen gebeurde het ook.


 

Maandenlange dagelijkse verslaggeving met reportages

Het Parool rond eerste en tweede verzakking, rond 19 juni en 10 september 2008.

Nederland krijgt een nieuw protonen-bestralingsapparaat, een cruciale doorbraak in de radiotherapie. (primeur)

UMCG Groningen ontwikkelt de techniek samen met het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. De verbetering van de eerdere technieken met fotonenbestraling loopt tegen grenzen aan. Hoofd van de afdeling radiotherapie van het Nederlands Kankerinstituut (NKI) en zijn collega Hans Langendijk van het UMC Groningen, voorheen werkzaam bij VUmc, leggen uit dat de bestraling met protonen gerichter is. Meer gezond weefsel wordt bespaard. Patiënten kunnen harder en preciezer worden bestraald. 

 

Het Parool  5 april 2008

Gemeente-accountant wil niet tekenen voor de begroting van Amsterdam wegens omstreden Vereveningsfonds.  (primeur)

Amsterdam heeft de risico’s van bouwprojecten uit de lopende begroting gehaald, waardoor het niet zichtbaar is als het slecht gaat met de bouw. Zij doet dat via het zogeheten Vereveningsfonds, waar miljarden in omgaan, maar waar veel raadsleden rond 2006 en 2007 niets van weten of weinig van begrijpen. Het fonds calculeert kosten en opbrengsten op lange termijn, maar houdt de cijfers alsof het een aparte creditcard is, geheel apart van de gemeentebegroting. Het doel daarvan is schokken op de gemeentebegroting te voorkomen als het plotseling goed of slecht gaat met de economie. 

Het gemeentebestuur doet alsof dit heel normaal is, maar de eigen gemeente-accountant is daar niet zo zeker van. Die weigert in 2007 aanvankelijk voor goedkeuring te tekenen. Slechts na toevoeging van een speciale verklaring van Acam Accountancy en Advies heeft de accountant de jaarrekening over 2007 goedgekeurd. Het Parool brengt dit naar buiten, waarna de discussie over het Vereveningsfonds op de agenda is gezet. Er gaan miljarden in het fonds om. In hoogconjunctuur is dat geen probleem. Tijdens crises ontstaan tekorten en rijst de vraag of Amsterdam die kan dragen.

 

Het Parool: 2008

bottom of page