top of page

Over ons

Kankerwereldwijd logo

Wij zijn de makers van deze nieuwe website, waar we internetsites van instellingen die zich met kanker bezig houden bij elkaar brengen. Ons doel is kankerpatiënten te helpen met vragen over de gecompliceerde ziekte kanker. Onze uitgangspunten staan in het boek Het gezelschapsspel Kanker (6 juli 2023). De kernboodschap is dat kanker, een veelkoppig monster, heel veel patiënten treft en dat die vooral een lot ondergaan. Ze kunnen een negatieve hoofdprijs winnen.

 

Via de QR-code in het boek springt de lezer via zijn mobieltje naar deze website. De website werkt echter als hulpmiddel voor iedereen. We vervullen een maatschappelijke missie, waarbij onze website zich onderscheidt door kritisch te zijn, duiding te geven en volstrekt onafhankelijk te zijn.

Ton Damen

Bedenker van de website en de schrijver 

Journalist en publicist Ton Damen (1958) is de drijvende kracht achter deze nieuwe verzamel-internetsite van sites over kanker van ziekenhuizen, klinieken en andere organisaties wereldwijd. Hij wordt in 2017 getroffen door darmkanker. Vanaf het begin raakt hij gebiologeerd door het feit dat hij een ziekte krijgt, waar artsen op studeren, maar waar zij relatief weinig van weten. Er ontstaat het idee daar een boek over te schrijven, maar de darmoperatie, chemokuren en de reïntegratie naar werk bij Het Parool slokken alle energie op.

Journalist en publicist Ton Damen

Foto: Floris Lok

Het ontstaan van de website

Artsen slepen hem onthutsend knap door een traject dat is gericht op herstel. Uitzaaiingen in de lever (orgaan op afstand) keren in 2019 het tij. Een grote operatie met twee chemokuren (studie CAIRO5) is een noodoplossing. Het verlengt zijn leven. Dat is mooie winst, maar het biedt geen soelaas.

In 2020 komt de kanker terug met uitzaaiingen overal en volgt (Ziektewet) ontslag bij Het Parool, waarna Damen schrijver wordt. In juli 2022, als IKNL hem blij registreert als 'vijfjaarsoverlever', verschijnt zijn debuut Verstoten over adoptie. Intussen werkt hij verder aan Het gezelschapsspel KankerHet boek is bijna klaar als in oktober 2022 de kanker genadeloos toeslaat. Damen wordt met een auto-immuunziekte opgenomen in ziekenhuizen, waarna hij rond de jaarwisseling in een hospice in Leeuwarden belandt.

Met hulp van familie, vrienden en een proactieve levenshouding winnen zijn spieren onverwacht kracht. Uiteindelijk loopt hij rechtop het hospice uit. Inmiddels is hij uitbehandeld, maar leeft hij door. Het boek schrijft hij in verlamde toestand deels in bed af. Het valt hem tijdens het schrijven op dat er veel informatie over kanker bestaat, maar dat het moeilijk te vinden en te begrijpen valt. Door het boek over kanker te schrijven en deze website uit te brengen hoopt hij een beter beeld te krijgen en wil hij die kennis delen.  

Ton Damen is meer dan veertig jaar journalist. Hij begon zijn loopbaan bij Het Vrije Volk en was daarna 34 jaar in dienst bij Het Parool, waarvan lange tijd als parlementair- en economisch redacteur. Ook is hij mede-oprichter van Schrijversvakschool 't Colofon. Hij debuteerde in 2022 met Verstoten. Op zoek naar mijn biologische moeder. 

Thomas Damen

Ondernemer en bouwer van deze website 

De bouw van de website Kankerwereldwijd is in handen van ondernemer Thomas Damen (1989), zoon van de initiatiefnemer. Hij wordt geadviseerd door professionele websitebouwers. Als het gaat om smaak, kleur en creativiteit, krijgt hij hulp van smaakexperts uit het hoogste segment van het bedrijfsleven. Thomas heeft ervaring met het bouwen van websites voor onder meer zijn eigen bedrijven, Scheidshuren.nl en Zelf Besparen. Bij deze websites maakt hij tevens gebruik van professionele hulp en -adviezen.

Thomas Damen

Foto: Barbara Michelle Edelman

bottom of page