
André Kuipers

"Niet alleen als astronaut die in de ruimte is blootgesteld aan hoge doses ruimtestraling, maar óók als arts én als mens nam ik kennis van dit persoonlijke verslag van Ton Damen, die als journalist ooit verslag deed van mijn eerste ruimtevlucht. Een relaas vol inzichten dat leest als een spreekwoordelijke raket." - André Kuipers

Als iemand in Nederland de ontwikkeling van de kankergeneeskunde kent, dan is dat wel astronaut en arts André Kuipers (1958). Net als wetenschappers maken astronauten vrienden over de hele wereld, veelal ongeacht politieke conflicten en oorlogen. Ze hebben in de ruimte de kwetsbaarheid van moeder aarde gezien, en zetten zich vrijwel zonder uitzondering in voor vrede, gezondheid en het milieu.
André Kuipers kent historie kanker
Ruimtevaart was aanjager voor oncologen
Kuipers ervaart ook de achilleshiel van ruimtevaarders. Dat is omkomen door (bijna-)ongelukken en geraakt worden door kanker. Wie getroffen wordt probeert daar energie uit te putten. De koelbloedigheid van Neil Armstrong, die werd geselecteerd om als eerste een stap op de maan te zetten, is getriggerd door het verlies van zijn tweejarige dochter Karen. Bij haar wordt in 1961 een hersentumor gevonden.
Omgekeerd kijken artsen die dan net oncologie met medicijnen aan het ontdekken zijn, in de jaren vijftig en zestig met verbijstering naar de fondsen (100 miljard in dollars van vandaag) die na de befaamde 'moonshot' van Kennedy zijn vrijgemaakt om binnen een decade een man op de maan te zetten. De vader van de oncologie met medicijnen, Sidney Farber, kopieert de 'moonshot', door te beloven kanker de wereld uit te helpen. In 1971 tekent Nixon de National Cancer Act. De Amerikanen gaan kanker verslaan. Het blijkt later dat kanker is niet, zoals TBC, één ziekte is en ook niet eenvoudig kan worden opgelost. André Kuipers, als kind gebiologeerd door de ruimtevaart en geneeskunde, maakt de ontwikkelingen van nabij mee.
Dit alles krijgt voor hem een extra dimensie als Kuipers in 2004 met bevlogen buitenlandse collega's in de dan 38 jarige Soyuz-raket stapt, het bijzondere trekpaard dat via de Russen ter beschikking komt op het moment dat het Apolloprogramma schipbreuk lijdt.
